Založ si blog

Volanie netvora

 

Recenzia knihy

Ak vyslovíš pravdu, zvládneš všetko

Conor O´Malley je mladý 13-ročný chlapec, ktorý to v živote nemá ľahké. Žije v dome so svojou vážne chorou matkou, ktorá je takmer neustále pripútaná na lôžko. Jeho otec si založil novú rodinu v Amerike a svojho syna navštevuje stále zriedkavejšie. Conor je tak pri vedení domácnosti odkázaný sám na seba. Túto úlohu zvláda bez problémov, dokonca je nespokojný, keď po čase príde na návštevu babička, aby pomáhala s domácimi prácami. Conor ju však nemá príliš v láske, pretože sa k nemu správa panovačne. Situáciu mu nezľahčuje ani školské prostredie, kde na neho spolužiaci, ale aj učitelia berú ohľad pre jeho ťažkú životnej situácii do takej miery, že ho prakticky ignorujú. Všetci, až na troch spolužiakov, ktorí ho šikanujú. Avšak ani táto situácia nespôsobuje Conorovi vrásky. Ukazuje svetu tvrdú tvár, ktorá dokáže zniesť všetko. Až na jedno – jeho nočnú moru, ktorá sa mu v snoch neustále opakuje. Jeho sen je plný kvílenia, temnoty a chladu. Conor sa svojho sna desí tak veľmi, že nie je schopný o ňom nikomu za žiadnu cenu povedať.

K tomu všetkému ho začne z času načas navštevovať pravidelne sedem minút po polnoci obrovský stromový netvor priamo zo záhrady za domom. Ale ani tohto sa Conor nebojí. Netvor mu chce vyrozprávať tri dôležité príbehy, pričom ho vyzve, že na konci mu bude musieť rozprávať štvrtý príbeh Conor sám.  Aby ho dokázal vyrozprávať, bude sa musieť postaviť zoči-voči svojmu najväčšiemu strachu, strachu takému veľkému, že si ho nedokáže ani sám pripustiť.

V tomto výnimočnom  diele sa mieša niekoľko žánrov. Je ťažko povedať, či ide o horor, sociálnu drámu, alebo rozprávku pre deti. Príbeh je smutný, miestami veľmi pochmúrny, jeho atmosféru dotvárajú pôsobivé ilustrácie, ktoré čitateľa vtiahnu do deja po prvých stránkach. Čitateľ môže spoluprežívať ťažký údel, ktorým sa Conor musí prebojovať, pričom rozumie aj jeho myšlienkam i činom, ktoré navonok nepôsobia pozitívne. Tri príbehy, ktoré Netvor chlapcovi rozpráva sú určené  aj čitateľovi, ktorý v nich môže nájsť paralelu so svojím životom, a prehodnocovať tak niektoré svoje názory na to, čo je dobro a zlo, že veci nie sú tými, akými sa na prvý pohľad zdajú, a naše myšlienky, nie sú ešte samotnými činmi.  Čítanie je pútavé, tempo príbehu sa neustále stupňuje až do grandiózneho vyvrcholenia, ktoré je nesmierne hlboké a mnohých prinúti k slzám. A hoci vás na konci príbehu neprinúti Netvor vyrozprávať váš vlastný príbeh, vnútorné nutkanie vás možno prinúti vysloviť váš najväčší strach. Ten strach, ktorý ste ešte nikdy pred nikým nevyslovili, dokonca ani sami pred sebou.

Denník The Independent zaradil knihu medzi najlepšie tituly pre deti a mládež roku 2011. Kniha získala ocenenie The Kitchies Award 2011, udeľovanú najprogresívnejším knihám publikovaným vo Veľkej Británii, Carnegieho medailu a medailu Kate Greenawayovej, ktoré udeľujú profesionálni britskí knihovníci za mimoriadnu knihu pre deti a mládež a mimoriadnu ilustráciu. Získala tiež nomináciu na cenu Asociácie Brama Stokera. V slovenskom jazyku bola kniha vydaná pod názvom Sedem minút po polnoci.

Tridsať rokov medzi mŕtvymi

24.10.2018

„Nikto nevie, čo človeka čaká po smrti, pretože sa z druhého brehu ešte nikdy nikto nevrátil.“ To sú slová, ktoré som počul už mnohokrát. Vždy som sa tomu divil a dával som si otázku, či ten človek naozaj hľadal odpoveď na otázku posmrtného života, alebo používa túto vetu ako zámienku, pretože ani pri najlepšej vôli nemá záujem sa podobnými otázkami [...]

Homeopatia nie je pre každého

28.10.2016

Niektorí ju prehnane zbožňujú, iní len kritizujú a zatracujú. K tejto liečebnej metóde málokto zaujme vlažný postoj. Školskou múdrosťou je prakticky neuchopiteľná a plná zvláštnych paradoxov. Ten však, kto nie je schopný odložiť svoje doterajšie vedomosti a stať sa nezaujatým pozorovateľom, musí urobiť krok vzad. Homeopatia mu totiž svoju siedmu komnatu [...]

Príbeh zbožného rabína

07.09.2016

Žil raz jeden Rabín. Bol to veľmi dobrý a zbožný človek. Jeho viera mu bola všetkým. Ľudia si ho vážili pre jeho veľkú múdrosť, spravodlivosť, srdečnú lásku, ale i prísnosť. Kto potreboval pomôcť, poradiť, alebo len vyrozprávať sa, tomu Rabi vždy pomohol. Rabín mal syna Aliho, dosiaľ ešte mladého a neskúseného. Syn na svojho otca pozeral tak ako všetci navôkol [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 60517x
Priemerná čítanosť článkov: 6724x

Autor blogu

Kategórie