Založ si blog

Homeopatiu odporúča stále viac lekárov v Európe

Opäť je potrebné reagovať na zavádzajúce informácie, ktoré dennodenne naše známe denníky uverejňujú na internete.

SME uverejnilo 95 sekundové video o homeopatii, v ktorom sa strieda jeden nezmysel za druhým. Poďme sa na neho pozrieť trocha bližšie:

Teória o placebo efekte zlyháva
Hneď v úvode sa pán redaktor snaží spochybniť účinok homeopatie tým, že poukazuje na dávno známu skutočnosť, že homeopatický liek neobsahuje ani jednu molekulu účinnej látky. Toto donekonečna omieľané tvrdenie je už trocha únavné. Žiadny homeopat predsa netvrdí, že účinok homeopatických liekov spočíva v ich chemickom zložení. Že však homeopatický roztok nie je len „voda“ dokazujú mnohé vedecké štúdie. Biologický efekt takéhoto roztoku dokazuje známy výskum veľkej skeptičky homeopatie profesorky Madeleine Ennis, ktorá práve týmto výskumom chcela homeopatiu vyvrátiť. Stal sa však pravý opak a výsledok ju prekvapil. Výskum totiž ukázal, že biele krvinky reagovali na mimoriadne zriedený roztok histamínu tak, akoby to bol „čistý histamín“. Veľmi zaujímavá je skutočnosť, že tento efekt mal roztok iba v prípade, že sa pri príprave homeopatického histamínu roztok pretrepal. Nestačilo ho teda len riediť. (1).

Iný zaujímavý experiment bol urobený so pšeničnými klíčkami, ktoré kontaminovali arzénom. Následne na takto kontaminovanú pšenicu aplikovali roztok homeopaticky pripraveného arzénu. Záver štúdie hovorí, že homeopatický arzén mal  štatisticky významný, špecifický účinok na kontaminovanú pšenicu (2).

Tieto pokusy sú zaujímavé i z toho titulu, že pri nich nemôže dochádzať k tak často spomínanému placebo efektu, keďže ani histamín ani pšenica nemá vedomie.

Prieskumy ukazujú, že záujem o homeopatiu neustále narastá, u odborníkov i laikov
Denník ďalej uvádza, že vedci, lekári a lekárnici tvrdia, že homeopatia je iba šarlatánstvo, ktoré nemôže byť lepšie ako placebo.

V tom sa však opäť mýli, alebo skôr, vedome zavádza. Keby to tak bolo, homeopatia by nebola začlenená do zdravotného systému štátov ako je Švajčiarsko, Francúzsko, India, Pakistan, Brazília, Chile či Mexiko. Prieskum francúzskych lekární v roku 2004 ukázal, že 94,5% lekárnikov odporúča tehotným ženám homeopatické lieky (3). Ak by bola homeopatia naozaj taká neúčinná, očakávali by sme, že trend využívania homeopatie bude logicky klesať. Je to však práve naopak.
V roku 1982 využívalo vo Francúzsku homeopatiu len 16 percent populácie, v roku 1987 to bolo 29 percent a v roku 1992 až 36 percent (4).
Nie inak je to vo Veľkej Británii. Prieskum v roku 1990 ukázal, že 55 percent farmaceutov považovalo homeopatiu za užitočnú a len 14 percent ju označilo za neúčinnú. Bývalý britský minister zdravotníctva Dr. Brian Mawhinney v roku 1994 uviedol: „Komplementárna medicína je všeobecne populárna medzi pacientmi a nedávny prieskum ukázal, že 81 percent pacientov je spokojných s liečbou, ktorú dostali (5).
Približne 10 percent lekárov v Nemecku sa špecializuje na homeopatiu. V roku 1993 sa v homeopatii kvalifikovalo 1993 lekárov a v roku 2006 toto číslo  stúplo na 6 073. (6).
A nakoniec spomeňme krajinu, ktorá môže ísť ostatným európskym krajinám v mnohom príkladom, Švajčiarsko. Švajčiari boli tak spokojní s komplementárnymi terapiami, že sa v referende rozhodli, že tieto terapie, medzi ktorými je samozrejme i homeopatia, budú hradené zo zdravotného poistenia. Švajčiarska vláda dokonca preverila vedecké štúdie a na základe nich uviedla, že „účinok homeopatických liekov je podložený klinickými dôkazmi (7).

Opäť sa tu nastoľuje otázka, ak je homeopatia taká neúčinná ako sa nám na Slovensku snažia niektoré médiá prezentovať, prečo záujem o ňu rapídne stúpa? Medzi lekármi, lekárnikmi i samotnými pacientmi? Ak je homeopatia neúčinná, prečo výskumy ukazujú, že sú pacienti výrazne spokojnejší s homeopatickou ako s konvenčnou liečbou (8)? Tento výskum dokonca ukazuje, že majú dva až trikrát menej vedľajších účinkov ako konvenčná lekárska starostlivosť.

Nevylievajme s vaničkou i dieťa
SME nás varuje, že homeopati nám môžu tvrdiť, aby sme homeopatiká brali namiesto liekov. Za toto varovanie ďakujem. Pokiaľ by som takého homeopata stretol, určite by som jeho služby odmietol. Každý zodpovedný terapeut, homeopat či iný naturopat dobre vie, že jeho terapia sa môže dopĺňať s klasickou medicínou a vôbec nie je potrebné, aby pacient vysadil klasické lieky. Ale nevylievajme s vaničkou i dieťa. Ak sa občas niekto taký nájde, je to výnimka, ktorú však možno nájsť v každom zamestnaní a každom remesle. Ak chcem pracovať ako burzový maklér, neodsúdim celú túto oblasť len preto, lebo vo finančnom sektore je veľa podvodníkov.

Sloboda slova
Na záver už len krátka úvaha. Ak je homeopatia naozaj tak zjavne neúčinná, ako naše médiá uvádzajú, prečo sa jej tak boja? Prečo v záujme serióznej žurnalistiky nedávajú printové médiá priestor pre druhú stranu, aby sa k téme vyjadrila? Prečo tzv. seriózne médiá znižujú svoju úroveň tým, že dajú priestor neznalým ľuďom, ktorí si dovolia nazvať lekárov, lekárnikov, či iných ľudí podporujúcich homeopatiu „šarlatáni a šmejdi“? Či už je niekto vedec, homeopat, lekár alebo predavač, každý vie, že slušný človek a obzvlášť novinár si zachová určitú úroveň prejavu a nezníži sa k hrubým urážkam. Urážkami a nevecnými argumentami sa predsa každý sám zdiskredituje. Naše denníky nielenže nedali priestor druhej strane, oni dokonca rušili blogerské kontá a blokovali prístupy diskutujúcim, ktorí sa k téme odborne slušne a vecne vyjadrovali. Máme na Slovensku ešte slobodu slova?

(1) P. Belon, J. Cumps, M. Ennis, et al., “Inhibition of Human Basophil Degranulation by Successive Histamine Dilutions: Results of a European Multi-Centre Trial,” Inflammation Research 48 Supplement 1, 1999:17-18.

(2) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19945675

(3) Damase-Michel, C., Vie, C., Lacroix, I., Lapeyre-Mestre, M., Montastruc, J.L. Drug Counselling in Pregnancy: An Opinion Survey of French Community

(4) L’Homeopathie en 1993. Lyons: Syndicat National de la Pharmacie Homeopathique, 1993 (Quoting COFREMCA and IFOP public opinion surveys).

(5) Universal News Services, June 16, 1994

(6) Joos S, Musselmann B, Miksch A, Rosemann T, and Szecsenyi J. The role of complementary and alternative medicine (CAM) in Germany – a focus group study of GPs

(7) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16883077

(8) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18801188

Tridsať rokov medzi mŕtvymi

24.10.2018

„Nikto nevie, čo človeka čaká po smrti, pretože sa z druhého brehu ešte nikdy nikto nevrátil.“ To sú slová, ktoré som počul už mnohokrát. Vždy som sa tomu divil a dával som si otázku, či ten človek naozaj hľadal odpoveď na otázku posmrtného života, alebo používa túto vetu ako zámienku, pretože ani pri najlepšej vôli nemá záujem sa podobnými otázkami [...]

Homeopatia nie je pre každého

28.10.2016

Niektorí ju prehnane zbožňujú, iní len kritizujú a zatracujú. K tejto liečebnej metóde málokto zaujme vlažný postoj. Školskou múdrosťou je prakticky neuchopiteľná a plná zvláštnych paradoxov. Ten však, kto nie je schopný odložiť svoje doterajšie vedomosti a stať sa nezaujatým pozorovateľom, musí urobiť krok vzad. Homeopatia mu totiž svoju siedmu komnatu [...]

Volanie netvora

10.10.2016

Recenzia knihy Ak vyslovíš pravdu, zvládneš všetko Conor O´Malley je mladý 13-ročný chlapec, ktorý to v živote nemá ľahké. Žije v dome so svojou vážne chorou matkou, ktorá je takmer neustále pripútaná na lôžko. Jeho otec si založil novú rodinu v Amerike a svojho syna navštevuje stále zriedkavejšie. Conor je tak pri vedení domácnosti odkázaný sám na [...]

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 60349x
Priemerná čítanosť článkov: 6705x

Autor blogu

Kategórie